Rīga 2014 tematiskās līnijas “Izdzīvošanas komplekts” programmas ietvaros Sarkandaugavā top notikums – urbāns eksperiments “Sarkanās upes pērles”. Šobrīd projekta ietvaros apkaimē notiek mākslinieku rezidence , kurā apvienojušies dažādi mākslinieki (aktieri, dzejnieki, mūziķi un vizuālās mākslas pārstāvji). Režisora Dmitrija Petrenko vadībā mākslinieki šonedēļ iepazīst Sarkandaugavas apkaimi, lai 6. septembrī, kad visā Rīgā notiks Mūsdienu kultūras foruma BALTĀ NAKTS, Sarkandaugavas parkā demonstrētu  eksperimentālu multimediālu mākslas darbu – performanci “Sarkanās upes pērles”. Projekts ir festivāla SURVIVAL KIT 6 satelītpasākums.
Projekts „Sarkanās upes pērles” ir iniciatīva, kas veltīta Sarkandaugavas apkaimes kopienas attīstībai. Par projekta idejas vadlīniju izvēlēta upe, jo apkaimes veidošanās saistīta ar Daugavas attekas – apkaimes vārdamāsas Sarkandaugavas – tuvumu. Šobrīd tā ir zaudējusi savu sākotnējo izskatu, un sarkandaugavieši par to piemirsuši, taču, lai gan aizaugusi un piesārņota, tā joprojām te ir un apliecina ūdens pievilkšanas spēku.

Projekta iecere ir rosināt sarkandaugaviešus un citus rīdziniekus meklēt ceļus pie upes un meklēt pērles tajā. Izzinot un izprotot sevi un vidi sev apkārt, iespējams uzlabot dzīves kvalitāti. „Sarkanās upes pērles” ir pagātnes, tagadnes un nākotnes sarkandaugaviešu stāsti, ņemot vērā, ka urbānā vide ir cilvēku veidota un tādējādi jebkurš objekts tajā ir ar stāsta potenciālu.

_MG_0475

Rezidences laikā mākslinieku radošā komanda -režisors Dmitrijs Petrenko, grafiķe Mētra Saberova, videomākslinieks Edgars Lielzeltiņš, dzejnieki Aivars Eipurs un Semjons Haņins, mūziķi DJ Selffish un Mārtiņš Upenieks, aktieri Anete Saulīte  un Kristians Kareļins  iepazīs Sarkandaugavu un tās iedzīvotājus, kopīgi radot eksperimentālu multimediālu mākslas darbu – performanci. Mākslinieku un iedzīvotāju piedzīvotais projekta laikā tiks filmēts, veidojot materiālus dokumentālai filmai, kas kļūtu par ērtu mediju „Sarkanās upes pērļu” tālāknodošanai. Par rezidences mītnes vietu kļuvusi LNVM filiāle DAUDERI, viena no iepazīt vērtajām Sarkanās upes pērlēm.

_MG_0430

„Sarkano upes pērļu” iniciatīvas ietvaros taps īpašs veltījums vienai no kultūras pērlēm, sarkandaugavietim dzejniekam Aivaram Neibartam – audiovizuāla instalācija „Neibarts. 75 pērles Sarkandaugavai”. Instalācijas mērķis ir atgādināt par dzejnieka Aivara Neibarta, kuram 2014. gadā paliktu 75 gadi, nozīmi latviešu literatūras mantojumā, un aicināt iepazīt viņa neparasto personību un dzejas tēlus. Šoreiz instalācijas izveidei iecerēts atlasīt 75 Aivara Neibarta dzejas rindas, kuras kā īpaši saistītas ar vietām, notikumiem vai cilvēkiem dzejnieka dzīvesvietas tuvumā, Sarkandaugavā. Instalācijas izveide notiek ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

6. septembrī no 15.00 – 23.00 Sarkandaugavas iedzīvotāji un viesi tiks gaidīti „Sarkanās upes pērļu” noslēguma svētkos Sarkandaugavas parkā. No  15.00 – 19.00 darbosies radošās darbnīcas ģimenēm, visu vakaru varēs vērot Lauras Appenas brīvdabas fotoizstādi SARKANDAUGAVA. 19.00 un 21.00 notiks multimediāla mākslas performance – urbāns eksperiments SARKANĀS UPES PĒRLES, savukārt no 18.30 – 23.00 notiks audiovizuālās instalācijas „Neibarts. 75 pērles Sarkandaugavai” atklāšana un izrādīšana.

Projekts notiek Eiropas kultūras galvaspilsētas RĪGA 2014 tematiskās līnijas “Idzīvošanas komplekts” programmas ietvaros, to rīko Sarkandaugavas attīstības biedrība un biedrība Vizuālās kultūras klubs. To atbalsta Nodibinājums Rīga 2014.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem: Sarkanās upes pērles

Screen Shot 2014-09-03 at 10.57.27 PM

Laura Appena_SD

Personāla atlase