Svētdien, 28. septembrī Sarkandaugavā norisināsies īpaša pastaiga, kas ikvienam interesentam dos iespēju atklāt kontrastu pilnās apkaimes pagātni un pieskarties arī tās tagadnei. Ekskursijas sākums plkst. 12.00 pretī Sarkandaugavas tiltam, Ganību dambja un Tvaika ielas stūrī (pie DUS Statoil). Maršruta pamatā ir Lauras Appenas eksperimentāla foto izstāde, kura savu vietu atradusi pilsētvidē – turpat, kur tapušas fotogrāfijas.

Laura Appena melnbaltā vienkāršībā iemūžinājusi vietējās apkaimes šarmu. Garāmgājējiem būs iespēja palūkoties uz sevi, kaimiņiem, pilsētniekiem un noskaņu pilno, vienkāršo ikdienu. Fotogrāfes bērnības atmiņas saistās ar Sarkandaugavu, tāpēc māksliniece izjutusi vēlmi iemūžināt šo nepieradināto apkaimi. Steidzīgam pilsētniekam fotogrāfijas var palikt nepamanītas, bet vērīgajam liks apstāties un līdzās fotogrāfijai ieraudzīt arī pilsētas īstenības fonu – no vecas koka ēkas romantikas līdz pretimnācēja acu pārim.

Kā pati autore atklāj: „Klaiņojot ar fotokameru pa Sarkandaugavas ielām, centos tikt vaļā no nedrošības sajūtas un stereotipiem, lai kļūtu par tādu kā savējo, bet tajā pašā laikā nepazaudētu pirmo iespaidu tvērienu. Uzkrītošie kontrasti, kur jauno laiku modernizētais sacenšas ar laika zoba paplucināto, drīz vien kļuva par fonu, uz kura „iznāca” mana fotostāsta jaunie varoņi un sadzīviskas miniatūras. Cilvēkus, vidi un abu mijiedarbību ikdienas ritmā es centos satvert noskaņās, tēlos, zīmēs un simbolos, kas pēkšņi parādījās un pazuda kā dzīvās bildes garām skrienoša loga četrstūrī.”

 Ar Sarkandaugavas attīstības biedrības atbalstu Lauras Appenas foto stāsts pavisam atkāpies no izstādes tradicionālā formāta un kļuvis pieejams arī cillvēkam, kura ikdienas gaitas neved uz izstāžu galerijām. Biedrības mērķis ir darboties vietējā kopienā, mainot priekšstatus par Sarkandaugavu kā Rīgas nomali, kur cilvēks ir palicis trešajā plānā, bet gan tieši pretēji – ir galvenais varonis atdzimstošā apkaimē. Tāpēc fotostāsts ir nonācis aci pret aci ar pilsētnieku, iekļaujas pilsētas demokrātiskajās aprisēs, lai mijiedarbotos un nekautrētos no saviem sagurušajiem vaibstiem – gan noplukušā sētā, gan rūpju pilnā pierē.

Ekskursijas garums 2 h – ar noslēgumu Patversmes ielas Bistro, kurā būs iespēja baudīt svaigas smalkmaizītes. Pastaigu vadīs un ar stāstījumu papildinās Sarkandaugavas attīstības biedrības aktīvistes. Laipni aicinām visus pievienoties un atklāt Sarkandaugavu savām acīm!

PASTAIGAS MARŠRUTU MEKLĒ ŠEIT

KARTE un maršruts

Screen Shot 2014-09-25 at 5.51.43 PM

 
Personāla atlase