15. maijā Sarkandaugavas attīstības biedrība sadarbībā ar Urban Institute Rīga organizē Rīgas kopienu un apkaimju forumu Latvijas Nacionālā vēstures muzeja filiālē DAUDERI.  Forumā piedalīsies Rīgas aktīvo kopienu un Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāvji, lai dalītos pieredzē par kopienu darbu un diskutētu par kopienu darba finansēšanas iespējām.

Rīgas kopienu maltītes pirmajā daļā Urban Institute Rīga vadītājs Jonass Būhels (Jonas Büchel) un aicinātie Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāvji sniegs informāciju par kopienu darba būtību, nodarbinātības stratēģijas veidošanu un Eiropas Sociālo fondu iespējām Rīgas kopienu darbā. Foruma otrajā daļā aktīvākās kopienu organizācijas piedalīsies prezentāciju ciklā par savu pieredzi ideju un mērķu īstenošanā. Savukārt trešajā daļā paredzēts moderēts darbs grupās, veidojot nākotnes redzējumu kopienu darbības nodrošināšanai, kam sekos rezultātu prezentēšana un diskusija. Noslēgumā Sarkandaugavas apkaimes iedzīvotāji un uzņēmēji aicina Rīgas kopienas uz kopīgu pikniku svaigā gaisā. Rīgas kopienu maltītē piedalīsies biedrības „Esmu Grīziņkalna patriots”, „Kundziņsala”, „Berģinieki”, „Asociācija Latgales priekšpilsētas attīstībai”, „Lucavsalas ekokopiena”, Mežaparka attīstības biedrība un citi.

Sabiedrības līdzdalība dažādos procesos kļūst arvien redzamāka un aktīvāka, īpaši Rīgā iedzīvotāji arvien vairāk pulcējas dažādās teritoriālās apvienībās (apkaimju biedrības, mazdārziņu kopienas u.c.). Neapmierinātība ar vides kvalitātes, ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem ir tas, kas liek cilvēkiem veltīt savu brīvo laiku, lai līdzdarbotos un īstenotu vietēja līmeņa pārmaiņas. Rīgas kopienu maltītes rīkotāji vēlas pievērst uzmanību jau paveiktajam darbam, analizēt problēmas un rosināt attīstību kopienu darbā.

Kopienu darbs un apkaimju kustības (neatkarīgas teritoriālas iniciatīvas) ir pamats pilsētplānošanā un pilsētas sociālās, ekonomiskās un vides ilgtermiņa stratēģijas veidošanā. Tieši vietējo kopienu organizācijas ir resursu un zināšanu kopums, kas var būtiski atslogot dažādas pašvaldības sociālās funkcijas, lai nodrošinātu tā dēvēto preventīvo sociālo darbu. Pilsētai un valstij būs jāatrod veids, kā atbalstīt šādas iniciatīvas, jo ilgtspējīga kopienu darba attīstība nav iespējama darbojoties tikai brīvprātīgi. Kopienu darba rezultāti varētu kļūt par nopietnu instrumentu sociālo pakalpojumu nodrošināšanā.

Pieteikties pasākumam var ŠEIT 

PAPILDUS INFORMĀCIJA ŠEIT

Rīgas kopienu maltīte notiek Sarkandaugavas attīstības biedrības rīkotā apkaimes festivāla „Sarkandaugavas strādnieku svētki” ietvaros. Festivāls iekļauts Eiropas Kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 programmas tematiskajā līnijā „Ceļu karte”, un to atbalsta nodibinājums “Riga 2014”, A/s Aldaris un citi. Festivāls aicinās iepazīt Sarkandaugavas identitāti, aicinot atcerēties, ka tā ir pirmā industriālā apkaime Rīgas pilsētā. Sarkandaugava vienmēr bijusi darbīga, un Sarkandaugavas attīstības biedrība aicina aktīvās apkaimes un to iedzīvotājus iepazīt Sarkandaugavas vēsturi, cilvēkus un šobrīd notiekošo.

Sarkandaugava

 
Personāla atlase