17. maijā Sarkandaugavas attīstības biedrība sadarbībā ar Vizuālās kultūras klubu rīko Sarkandaugavas strādnieku svētkus, aicinot iepazīt Rīgas senāko industriālo apkaimi un uzzināt, kā kopīgi varam padarīt to labāku, visu dienu piedāvājot radošas darbnīcas, koncertus, kino seansus, ekskursijas u.c. Sarkandaugavas strādnieku svētki norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros, kā daļa no pašu rīdzinieku ierosinātiem un īstenotiem notikumiem dažādās Rīgas apkaimēs.

Sarkandaugavas strādnieku svētku galvenā norises vieta būs Sarkandaugavas vecupes krastmala Tvaika ielas posmā aiz DUS Statoil, kur no 12.00 līdz 16.00 notiks „Tvaika ielas svētku rūpniecība’’.  Šī vieta tikusi sakopta jau vairākās apkaimes iedzīvotāju talkās, mēģinot no jauna atgūt piekļuvi upei, kas apkaimei devusi tās nosaukumu. Tepat 18. gs. nodibināta Rīgā pirmā ar tvaiku darbināmā kokzāģētava, kas savukārt devusi vārdu ielai. 17. maijā te notiks dažādas praktiskas un radošas vides, amatniecības, restaurācijas, dārzkopības un ielu mākslas darbnīcas lieliem un maziem, lai iedrošinātu pozitīvām pārmaiņām un radošam līdzdarbošanās priekam savas apkaimes sakārtošanā.

Aktīvākajiem Bērnu un jauniešu centrs LAIMĪTE būs sagatavojuši strādnieku stafetes un rūpniecības ziedu laika spēles, notiks arī galošu skrējiens. Uz svētku skatuves varēs vērot mūzikas un deju koncertus visai ģimenei, un noslēgumā domāt, darīt un smieties liks improvizācijas teātris 5 UZ PERONA. Nogurušie tiks aicināti piesēst upmalā un nodoties laiskam piknikam kopā ar draugiem, kaimiņiem un apkaimes viesiem.

Sadarbībā ar ekspedīcijas „No okeāna līdz okeāna” aktīvistiem, Sarkandaugavas strādnieku svētkos notiks īpašas ekskursijas ar leģendārajiem RAF mikroautobusiem, kas pasažierus vedīs uz Sarkandaugavas lielākajām rūpnīcām, skaistākajām koka apbūves ielām un citiem objektiem. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs atvērs savu teritoriju un aicinās pastaigā, lai iepazītu tās neparastos noslēpumus.

Bijušajā kinoteātrī AURORA kopā ar Rīgas kino muzeju un projektu „Rīgas kino” no 11.00 līdz 24.00 tiks demonstrēts „Strādnieku kino”.  Programmā iekļautas dažādas filmas, kuru darbība notiek vai arī kuras stāsta par Rīgu – tās apkaimēm un iedzīvotājiem. No rīta puses gaidīsim mazos skatītājus uz animācijas filmu seansiem, pēcpusdienā interesentus gaidīs saistoši kinožurnālu seansi, bet vakarā varēs vērot spēlfilmas un dokumentālo filmu izlasi.

17. maijā norisinās arī tradicionālās Muzeju nakts pasākumi, kuros šogad par godu Sarkandaugavas strādnieku svētkiem durvis vērs un īpašu programmu piedāvās ne tikai Latvijas Nacionālā vēstures muzeja filiāle „Dauderi”, bet arī Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca, Sarkandaugavas bibliotēka, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs un Aldara alus darītava.

VISU PROGRAMMU MEKLĒ ŠEIT

Festivāls „Sarkandaugavas strādnieku svētki” iekļauts Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskajā līnijā „Ceļu karte”, un to atbalsta nodibinājums “Rīga 2014”, Latvijas vides aizsardzības fonds, A/s “Aldaris”, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca un citi. Sarkandaugava vienmēr bijusi darbīga, taču šodien tai nepieciešams impulss labākai un kvalitatīvākai dzīvei, tāpēc iedzīvotāji ir aicināti sanākt kopā, iepazīt cits citu un savu apkaimi, un svinēt svētkus, kas varētu kļūt par apkaimes tradīciju.

sarkandaugavai-2

Tagged with:
 
Personāla atlase