Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 pilotprojekta “Labas vietas TALKA” organizatori šī gada 31.maijā Sarkandaugavas apkaimes iedzīvotājus aicināja kopā radīt idejas apkaimes publiskās ārtelpas pārveidošanai.

Vieta, par kuru iedzīvotāji apmainījās idejām ir pašlaik neviesmīlīgs un tukšs skvērs pašā Sarkandaugavas centrā, Tilta un Alekša ielu krustojumā. Alekša skvērs ir Sarkandaugavas apkaimes viena no pamanāmākajām vietām, kas nepelnīti ir atstāta novārtā. To ikdienā šķērso un garām iet ievērojams skaits Sarkandaugavas iedzīvotāju, kā arī blakus tam atrodas sabiedriskā transporta pietura, un to izmanto kā pārsēšanās punktu tie, kas tālāk dodas uz Vecmīlgrāvja, Jaunciema un Vecāķu apkaimēm. Līdz šim skvērs ir vāji apsaimniekots, tajā ar gadiem pazuda visi soliņi un atkritumu urnas, naktīs un gada tumšajā laikā skvērs ir vāji apgaismots.

“Labas vietas TALKAS” projekta iniciatori ir “Ideju Māja” un Laikmetīgās arhitektūras informācijas centrs, kuru ideja bija radīt vietu spēlēm pilsētas publiskajā telpā – vietu, kur labprāt kopīgi laiku  pavadītu gan lieli, gan mazi. Izmantojot “ideju TALKAS” metodiku un izspēlējot ideju ģenerēšanas spēli vietējie iedzīvotāji radīja vairāk par 2000 idejām, kurās atspoguļojās interesanti labiekārtojuma, dizaina un vides objekti, jeb spēles pilsētas telpā.

“Projekta telpiskā koncepcija interpretē Alekša skvēru kā galda spēles laukumu. Tajā ir 12 lauciņi nelielu istabu izmērā, uz kuriem izvietotas figūras – mēbeles, ar kurām ikviens var rīkoties pēc saviem ieskatiem. Laukumā izvietotie elementi atspoguļo “Labas vietas TALKAS” apkopotās vietējo iedzīvotāju vajadzības un radošās idejas. Tie kalpo gan ikdienišķām nepieciešamībām – apsēsties, novietot divriteni, pastaigāties ar bērniem, suni, gan ļauj katram lietotājam atklāt pašam savu izmantošanas veidu – pakāpties augstāk, vingrot, apvelt tos otrādi, izjaukt vai sakārtot,” skaidro viena no projekta dizaina koncepcijas autorēm Evelīna Ozola.

Galvenais dizaina pamatnosacījums, kas izriet no iedzīvotāju vajadzībām un idejām bija fundamentāli neiejaukties telpā, bet radīt asociācijas, kā arī iespēju transformēt telpu atbilstoši sabiedrības tā brīža vajadzībām – apkaimes notikumiem. Šajā publiskās ārtelpas dizainā – dizaineri ir paši iedzīvotāji (meta dizains). Spēles noteikumi ir uzreiz skaidri – tie ir spēļu laukuma iekārtošana. Skvēra labiekārtojumā uzsvars tiek likts uz funkcionalitāti un izmantojamību, kā arī sociālo aspektu – komunikāciju un sadarbību.

Alekša skvēra projektu “Labas vietas TALKAS” organizatori prezentēja 24.jūlijā Rīga 2014 informatīvajā teltī Esplanādē un 25.jūlijā Alekša skvērā Sarkandaugavā, lai iegūtu vēl pēdējās atsauksmes un viedokļus. Alekša skvēra labiekārtojuma projekts tiks praktiski realizēts dabā un septembra beigās ir paredzēta iedzīvotāju darbnīca – talka. Skvēru ir plānots papildināt arī ar jauniem apstādījumiem, kas papildinās skvēra vizuālo izskatu. Ar Alekša skvēra dizaina projektu var iepazīties Sarkandaugavas filiālbibliotēkā, kur tas būs atrodams visu augustu.

“Labas vietas TALKAS”  projektu īsteno biedrība “Ideju Māja” un Laikmetīgās arhitektūras informācijas centrs sadarbībā ar Sarkandaugavas attīstības biedrību. “Labas vietas TALKA”  ir pasākumu cikls, kurā apkaimes iedzīvotāji kopā rada idejas kādai konkrētai pilsētas vietai ar mērķi to uzlabot, padarīt drošāku un interesantāku un tas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 pilotprojekts tematiskajā līnijā “Ceļu karte”.

 Pēc veiksmīgas projekta realizācijas projekta iniciatori ar “Labas vietas TALKĀM” plāno strādāt arī citās Rīgas apkaimēs.

 

Personāla atlase