31. maijā Sarkandaugavā norisinājās līdz šim nebijis iedzīvotāju līdzdalības pasākums “Labas vietas TALKA”, kurā apkaimes iedzīvotāji ideju spēles rezultātā radīja idejas un risinājumus kā Sarkandagavas centrālo skvēru – Alekša skvēru izveidot par interesantu un piesaistošu apkaimes vietu.

 “Labas vietas TALKA” ir pasākumu cikls, kurā apkaimes iedzīvotāji kopā rada idejas kādai konkrētai pilsētas vietai ar mērķi to uzlabot, padarīt drošāku un interesantāku un tas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 gada pilotprojekts tematiskajā līnijā “Ceļu karte”.

Vieta, par kuru iedzīvotāji apmainījās idejām ir pašlaik neviesmīlīgs skvērs pašā Sarkandaugavas centrā, Tilta un Alekša ielas krustojumā. To ikdienā šķērso un garām iet ievērojams skaits Sarkandaugavas iedzīvotāju, kā arī blakus tam atrodas sabiedriskā transporta pietura, un to izmanto kā pārsēšanās punktu tie, kas tālāk dodas uz Vecmīlgrāvi, Mangaļsalu vai Vecāķiem. Līdz šim skvērs ir bijis vāji apsaimniekots, tajā ar gadiem pazuda visi soliņi un atkritumu urnas. Naktīs un gada tumšajā laikā skvērs ir vāji apgaismots, tajā ir nepatīkami uzturēties.

Ideju spēles laikā iedzīvotājiem, kuri sadalījās komandās tika dots uzdevums, savienot spēles, kuras spēlējam tagad vai spēlējām bernībā (tai skaitā galda spēles, pāru vai komandu spēles) ar pilsētvides objektiem, piemēra, soliņš, laterna, ziņojumu dēlis, pulkstenis utt. Iedzīvotāji tika aicināti likt lietā savu iztēli un nedomāt par to, vai tas praktiski ir realizējams vai nav. Vēlāk, atstājot kvalitatīvākās idejas tās tika testētas “ideju biržā”, pievienojot idejām stāstu, kas sasauktos ar Sarkandaugavas identitāti. Iedzīvotājiem apmainoties ar idejā tie uzzināja, vai ideja uzrunā tās potenciālo lietotāju, t.i. pašu apkaimes iedzīvotāju. Tad sagatavotās idejas tika prezentētas un par tām savas “ideju spēles naudiņas” varēja atstāt katrs komandas dalībnieks. Uzvarēja tās komandas, kuras savāca visvairāk naudiņas, jeb balsojumus no citām komandām.

Dažas no idejām bija: Alekša skvērā instalēt krāsu strūklaku, ko darbina divriteņu spēks un ko papildina dāžādu krāsu apgaismojums – jo vairāk cilvēku to darbina (min pedāļus), jo lielāka ūdens šalte-vairāk krāsu. Vēl viena ideja par velo infrastruktūras izmantošanu ir radīt Rīgā pirmo velo-zāliena laistītāju, kas piedevām pildītu arī pilsētas ūdens krāna funkciju – lai kāds padzertos, kādam ir jāmin pedāļi – iespējams jauns veids kā iepazīties. Ideja – fotobūdiņa, kas fiksē tajā ienākošo portretus un digitāli pārstrādā attēlos ar dažādām apkaimes vēsturiskajām ainām, kas tiek rādītas tur pat skvērā. Cita iedzīvotāju komanda piedāvāja skvērā iedzīvotāju sanākšanas vietu-kafejnīcu torņa izskatā un ar kuģniecības elementiem atsaucoties uz Sarkandaugavas bagāto ūdens vēsturi. Vairākas komandas piedāvāja skvēra labiekārtojumu risināt vienkāršākām metodēm, bet ļoti nepieciešamām, kā papildus gaismas, kuras iedegās un seko skvēra garāmgājējiem, un vairāku līmeņu soliņiem, kas sagrupēti moduļos, veidotu dažāda veida sēdvietas, skaņas elementi kokos un iespēja nosvērties un nosvērt savas somas (blakus sabeidriskā transporta pieturai). Vēl kāda ideja ir radīt solu, kurā var atstāt sava ķermeņa nospiedumu, ar to pasvītrojot, katra cilvēka unikalitāti un radot spēli, kā piemēram, atrodi sev līdzīgo!

Ar šīm iedzīvotāju idejām tagad strādās profesināli dizaineri un athitekti, lai tās pārvērstu reāli lietojamos dizaina objektos Alekša skvēra labiekārtojumā, kura galvenais vadmotīvs būs spēles un vides dizaina lietošana padomājot par tādiem aspektiem kā izturīgums pret vandālismu, drošums un ilgtspēja.

Idejas, kuras iedzīvotāji prezentēja labas vietas TALKĀ

IMG_0477[1]

“Ūdens ritenis” – strūklaka, ko darbina divriteņu spēks, jo vairāk cilvēku, jo jautrāk, jo strūklaka lielāka! Apkārt strūklakai ir izvietoti dažāda izmēra divriteņi, katram divritenim ir attiecināma kāda krāsa ūdens šaltei!Tāpat ir arī krāsu pogas, Ideja sasaucas ar Sarkandauvas ūdeni un tehnoloģijām (vēsturiski rūpniecisks rajons).

IMG_0473[1]

Īpaša fotobūdiņa, kurā bildēties iet pa diviem. Uzņemtā fotogrāfija projicējas uz multimediju ekrāna, kuras fonā ir dažādi Sarkandaugavas skati, arī vēsturiski. Katrs pāris bildēs skvērā atrodas vienu nedēļu un tad bilde mainās!

IMG_0476[1]

“Sarkandaugavas Aleksis” skvēra kafejnīca torņa veidā ar burinieku kā atsauci uz Sarkandaugavas upi un tās vēsturi. Torņa vidū rotējoši krēsli!

IMG_0475[1]

Gaisma, skaņa, rotaļa – apgaismojumu no esošajām laternām novizīt uz koku aleju un māju sienām. Uz ietves klaviertaustiņu veidā izveidot pakāpienus(jeb flīzes), uz kurām uzkāpjot veidojas skaņa (iespēja to ierakstīt, un dienas beigās atksaņot skaņdarbu, ko veidojuši garāmgājēji), kā arī sols, kas ir dažādos augstumos, gan sēdēšanai, gan kāpelēšanai!

IMG_0472[1]

“Akeša spilveni” īpaši soli-sēžamie, kas ieņem sēdētāja ķermeņa formu un nākamais var salīdzināt savu formu vai atrast līdzīgu (vidējais sarkandaugavietis). Tas ir stāsts par cilvēkiem, kas pilsēttelpā atstāj daļu no sevis un caur cilvēku siluetiem ļauj iepazīt līdzcilvēkus!

IMG_0471[1]

Divritenis, multifunkcionāls, uzstādīts pašā skvēra vidū. Tā funkcijas būtu: minot pedāļus, tas darbojas kā zāles laistītājs, minot vienam, otrs var padzerties (lielisks veids kā iepazīties), pedāļu mīšana iet kopār ar videoinstalāciju uz skvēra ēku brandmūriem, kā arī ar jaunākajām tehnoloģijām tas sasniedz Vecpilsētu, un ja kāds Sarkandaugavā “min”, tad visi to zin, jo iedagas sarkans lukturis!

IMG_0474[1]

“Staro Sarkandaugava” un “Skandaugava” ideja paredz kokos pie pieturas iekārt vēja stabules, noskaņas radīšanai. Mājas brandmūris – paliekošs posteris ar Sarkandaugavas vēsturi kā izzinošs, informatīvs materiāls, kur jebkurš var uzzināt par šīs vietas vēsturi. Sabiedriskā transporta pieturvietā ir svari, uz kuriem var nosvērties pašam kā arī nosvērt savas somas! Vēsturiskais moments – izveidot skvērā puķu dobi galošas formā (kādreiz sen sen Sarkandaugavā ražoja ļoti daudz galošu), kā arī izveidot skvērā soliņus moduļu veidā, ar atsauci uz rubika-kubu!

Personāla atlase