Atskatāmies uz Zāģeru ielas skvēra dabiskās pilsētas pļavas pirmo ziedēšanas sezonu. Latvijas Dabas fonda projekta pārstāves Rūtas Sniedzes-Kretalovas komentārs:

“Lielākoties šajā pļavā šovasar dominēja nezāles – Kanādas jānītis un ganu plikstiņš, jo pirms sēšanas augsne tika saecēta, ko savā labā izmantoja arī nezāles. Tāpat uz ecēšanu “labi” noreaģēja sējas lucerna, kas arī šogad izteikti dominēja. Visu uzskaitīto sugu dominanci nākotnē ceram samazināt, veicot arī agro pļauju (līdz 31.05.). No sētajiem augiem labi attīstījās zvaguļi, kas ir pusparazītisks augs, ko dēvē par pļavu veidotāju, jo tas atņem barības vielas un ūdeni graudzālēm un tauriņziežiem, tādējādi atbrīvojot vietu mazākiem pļavu augiem. Zvaguļi, kā jau viengadīgi augi, gan ziedēja, gan paspēja nogatavināt sēklas, kas izkaisītas turpat pļavā.

Atgādināšu, ka pļavu augi attīstās ļoti lēni, jo lielākā daļa no tiem ir daudzgadīgi. Tāpēc pat pīpenes pirmajā gadā attīsta lapu rozetes, bet vien retos gadījumos augs paspēj attīstīties pietiekoši spēcīgi, lai spētu arī uzziedēt.

Tāpat šajā pļavā ļoti labi sadīguši savvaļas burkāni, kas ir divgadīgi augi, un arī ziedēs tikai nākamajā gadā. Daļa sēklu var sadīgt arī paejot vairākiem gadiem. Interesanti, ka pļavā varēja vērot ziedam tīruma pulkstenīti, kas iepriekšējā sezonā netika pamanīta; visticamāk, ka suga augusi jau iepriekš, bet to nenovērojām, jo zālājs iepriekš pļauts daudz biežāk.”
https://grasslife.lv/pilsetas-plavu-pirma-vasara/

 
Personāla atlase