2017. gada 1. maijā aprit trīs gadi, kopš, pateicoties nevalstisko organizāciju un iedzīvotāju iniciatīvai, Sarkandaugavā tika izveidots Alekša skvērs, kas tagad kļuvis par vienu no apkaimes atpazīstamības zīmēm.

 

Vairāk bilžes šeit

Par godu notikumam Sarkandaugavas iedzīvotāji un viesi 1. maijā plkst. 13:00 tiek aicināti uz skvēra dzimšanas dienas svinībām un kopīgu talku, kurā tiks atjaunots sienas krāsojums sadarbībā ar SIA «Krāsu serviss», rīkots galda spēļu un galda tenisa turnīrs, norisināsies kopīgs pikniks ar svētku torti, filmas uzņemšana un citi notikumi.

Preses relīze

https://www.facebook.com/events/100717897154926

 

Pasākums tiek īstenots ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta projektu konkursa «Apkaimju iniciatīvas līdzdalības un piederības veicināšanai» atbalstu, savukārt krāsu Alekša skvēra sienām nodrošina SIA «Krāsu serviss».

Afiša-soc.t-V4 (1)

 

Alekša skvērs Sarkandaugavā – apkaimes identitātes piemērs Rīgā

 

Par pilsētas attīstību, kultūru un tās iedzīvotāju attieksmi vēsta tās publiskā ārtelpa – cik sakārtota, droša, ērta un apdzīvota tā ir. Līdzīgi kā mājās viesistaba – tā ir vieta, kur ģimenei satikties un atpūsties, uzņemt ciemiņus.

Alekša skvērā realizētās pārmaiņas ir pirmais publiskās ārtelpas labiekārtojuma projekts Rīgā, kuru no idejas sākuma līdz beigām veidoja nevalstiskās organizācijas un apkaimes iedzīvotāji sadarbojoties ar Rīgas pašvaldību.

Tilta_Aleksa skvers

Alekša skvēra apstādījumu skice 1957. gads

Kā viss sākās?

 

Līdz 2013. gadam tagadējais Alekša skvērs bija parasta vieta Sarkandaugavā, kādas tās nav mazums Rīgā, kur dažādu iemeslu dēļ bija pietrūcis gādības un sakārtotības. Pamesta, piemērslota, degradēta un skumja – tā šo vietu varētu noraksturot.  Tajā ar gadiem bija pazuduši visi soliņi un atkritumu urnas, apstādījumi nekopti, naktīs un gada tumšajā laikā skvērs bija vāji apgaismots. Turklāt atrodoties pašā Sarkandaugavas centrālajā ielā kā apkaimes seja, tas neko labu neliecināja arī par pašu apkaimi.

2012. gadā nevalstisko organizāciju radīta iniciatīva «Labas vietas TALKA» pieteica savu ideju – pasākumu ciklu, kurā apkaimes iedzīvotāji kopā rada idejas kādai konkrētai pilsētas vietai ar mērķi to uzlabot  – topošai Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīga 2014 kā pilotprojektu tematiskajā līnijā «Ceļu karte». Sazinoties ar toreiz nesen dibināto Sarkandaugavas attīstības biedrību pamestais skvēriņš tika izvēlēts kā vieta, kuru var padarīt par labāku, ja tā tapšanā iesaistās paši apkaimes iedzīvotāji.

P1080412

Alekša skvērs 2012. gada maijā. Apstādījumi no 60-tajiem

P1080377 (1) P1080392 P1080408

Iedzīvotāju iesaiste un vietzīmes radīšana Sarkandaugavā

 

Publiskā ārtelpa nevar pastāvēt bez tās lietotājiem – iedzīvotājiem. Publiskā ārtelpa vai nu aicina iznākt ārā no saviem dzīvokļiem, vai tieši otrādi – pēc darba liek ātri atgriezties savās mītnēs, jo ārā negribas uzturēties ilgāk. Būtisks faktors Alekša skvēra pārmaiņām bija tas, ka iniciatori vēlējās projektā iesaistīt apkaimes iedzīvotājus jau no paša sākuma, uzklausot un kopā domājot par šīs vietas nozīmi, iedzīvotāju vajadzībām, ļaujot vaļu fantāzijai un arī kopīgi piedaloties skvēra tapšanā – sakopšanā, sienu krāsošanā.

Jau 2013. gada Lielās talkas laikā Sarkandaugavas attīstības biedrība kopā ar talciniekiem iespēju robežās sakopa skvēru un skvēra stādījumus. Uzsākās sadarbība ar Rīgas pašvalību meklējot pazudušo skvēra apskaimniekotāju kā arī ievadot sarunas par turpmāko sadarbību un atbalstu projekta īstenošanā.

IMG_8233
Alekša skvērs pēc pirmās talkas 2013. gadā

Pēc idejuTALKAS 2013.gada maijā, kurā iedzīvotāji dalījās ar savu redzējumu un idejām par skvēra identitāti un ikdienas vajadzībām, sekoja garš dizaina, projekta tehniskās izstrādes un saskaņošanas posms, lai tad, kad Rīga kļuva par Eiropas kultūras galvaspilsētu, Sarkandaugavas apkaime iegūtu spilgtu vietzīmi, kur satikties, pavadīt vairāk laika un līdz ar to pavērt jaunu lappusi apkaimes ikdienas dzīvē, dodot iespēju uzsākt vēl lielākus šīs vietas labiekārtošanas darbus kā arī turpmākās pārmaiņas apkaimē.

_MG_5555

_MG_5773

«Labas vietas TALKA» Alekša skvēram 31.05.2013 Sarkandaugavā

_MG_5764

 

Ņemot vērā «Labas vietas TALKA» uzstādījumu par spēļu elementu klātesamību un iedzīvotāju vajadzībām, skvēra labiekārtojumā uzsvars tika likts uz funkcionalitāti un izmantojamību, sociālo aspektu – komunikāciju un sadarbību, kā arī vizuālu un emocionālu atsauci uz apkaimes identitāti. Tāpat skvēra veidošanas procesā tika padomāts par tādiem aspektiem kā izturīgums pret vandālismu, drošums un ilgtspēja.

_MG_8595

Alekša skvēra koncepcijas prezentācija iedzīvotājiem Alelša skvērā, 2013. gada jūlijā

Skvēra prakstiska ierīkošana sākās 2014. gada aprīlī rīkojot vairākas talkas, kuru laikā kopā ar iedzīvotājiem tika krāsots skvēram piegulošo ēku brandmūris un betona žogs, līdzināta zeme, pēc veco krūmu izņemšanas, sēta jaunā zāle. Skvēra mazās arhitektūras formas – objekti bija jau pa ziemu uztaisītas, tos skvērā novietoja uz iepriekš sagatavotiem un ielietiem gumijas laukumiem.

_MG_2235

Alekša skvēra ierīkošana sākās 2014. gada aprīlī ar sienu krāsošanu, gumijas laukumu ierīkošanu, karogu mastu krāsošanu un objektu izvietošanu

_MG_2580

obkejti

Alekša skvēra mazās arhitektūras formas tapa tepat Kundziņsalas darbnīcā un tos izgatavoja uzņēmums SIA «Balta Trend» Rolanda Vorkaļa vadībā. Gumijas laukumus zem objektiem ieklāja SIA «Gumimix»

Kāpēc Alekša skvērs ir sarkans?

 

Alekša skvērs ir sarkans tādēļ, ka tas ir drosmīgs un zīmīgs projekts — pirmais publiskais laukums Rīgā, kas tapis kopīgi ar vietējiem iedzīvotājiem. Tādēļ bija būtiski tam pievērst uzmanību — arī ar krāsu izmantojumu. «Krāsas publiskā vidē rada lielāku daudzveidību un padara ikdienu priecīgāku. Krāsas aicina cilvēkus pievērst vairāk uzmanības apkārtējai videi — tā vairs nav tikai pelēcīgs fons, bet aktīvi piedalās pilsētvides rakstura veidošanā» saka skvēra dizaina autore Evelīna Ozola.

Drosmīgs sarkanās krāsas lietojums ir arī kā nepārprotama norāde uz apkaimes identitāti un vārdu «Sarkandaugava». Tāpat arī par skvēra nosaukumu nebija īpašu diskusiju un nosaukums projektā figurēja jau pašā sākumā. Tikai zinošais un acīgais spēs pamanīt atsauksmi uz vēl vienu Sarkandaugavas vēstures elementu – nepārprotami un zīmīgi skvērā eksponēts «Alekša skvērs» nosaukums iedvesmojies no Sarkandaugavas pirmskara nozīmīgākās rūpnīcas «Provodņik» nosaukuma burtiem!

provodnik_burti

typo_Aleksa_skvers

 

Alekša skvēra turpinājums

 

Alekša skvērs tika atklāts 2014. gada 1. maijā un neskatoties uz auksto laiku tajā dienā, skvērs pulcēja daudz ziņkārīgo. Kopā ar labiekārtoto skvēru tika atklāta arī pirmā Rīgas vertikālā vingrotava (dizaina grupa RIJADA). Tagad skvēru šķērsojot tajā var mazliet uzkavēties, uzspēlēt spēles, pievilkties pie stieņiem. Īpaši populārs un pieprasīts vasaras sezonā ir skvēra ping-ponga galds.

Veidojot Alekša skvēru un arī pēc tam var droši apgalvot, ka ir apgāzts apgalvojums, ka sabiedrība nenovērtē un posta šādas vietas un labiekārtojumu. «Ierīkojot skvēru man nāca klāt cilvēki un teica, ka mēs esam traki un lai nepūlamies, ka jau nākamajā dienā miskastes būs nozagtas un viss tiks sazīmēts. Ir pagājuši trīs gadi un nekas tāds nav noticis. Cilvēki novērtē sakārtotas vietas un tās neposta» saka Alija Turlaja, Alekša skvēra projekta vadītāja.

Turklāt Alekša skvēra pārvērtības tālāk pašas par sevi radīja notikumu virkni. Pēc pāris mēnešiem tika novērots kā tiek saremontēts celiņš caur skvēru, kas sākotnēji nebija paredzēts projektā, pēc pāris mēnešiem aiztaisījās ap stūri esošais 24/7 veikals. 2015. gada rudenī skvēra jaunais apsaimniekotājs SIA Rīgas meži pēc projekta ieceres un iespējām ierīkoja puķu dobes un pēc kāda laiku netālu no skvēra atvērās jauna ēstuve.

IMG_0050

Alekša skvērs ir ne tikai spilgta vietzīme Sarkandaugavas apkaimē bet arī piemērs visai Rīgai veidojot apkaimes centrus, publisko vidi. Tāpat skvērs paspējis pagozēties dažādās publikācijās un izdevumos.

Lai tas nebūtu tikai skaists sākums, bet arī skaists turpinājums mēs, Sarkandaugavas attīstības biedrība, aicinām ikkatru iedzīvotāju padomāt par to telpu, kas ir mājvietas tuvumā, pagalmu, skvēru, ielu, mājas brandmūri, ko ir iespējams ar dažādām iniciatīvām padarīt par īpašu vietu, kur uzturēties, par to rūpēties un priecāties katru dienu!

 

aleksa

_STA1753_fotoAnsisStarks

 

Rakstu sagatavoja Alija Turlaja

Tagged with:
 
Personāla atlase