Sarkandaugavas apkaime 7. septembrī pirmoreiz piedalījās Mūsdienu kultūras forumā “Baltā nakts”, un kopumā pieci dažādi pasākumi pulcēja apkaimes iedzīvotājus un viesus, iezīmējot jauna radošā kvartāla veidošanos Rīgas kultūras kartē.

Sarkandaugavas attīstības biedrības iniciatīvas projekta “Sarkandaugavas kods” ietvaros foruma “Baltā nakts” apmeklētāji varēja piedalīties radošās darbnīcās, māklas akcijā, dzejas lasījumos, kā arī interaktīvā veidā uzzināt par Sarkandaugavas vēsturi un nākotnes idejām. Sarkandaugavas attīstības biedrības vadītāja Alija Turlaja uzsver, ka “Baltās nakts” pasākumi bija laba iespēja svētku noskaņā aktualizēt sociālo atbildību par vietu, kurā dzīvo, un rosināt pārdomas par apkaimes attīstības iespējam.

Radošās apvienības “Vizuālās kultūras klubs” veidotā un Rīgas Domes atbalstītā stereo 3D laika mašīna “Teleportācija” ceļojumā uz pagātni aizveda teju 600 objekta apmeklētāju. Četros interaktīvos 3D video varēja uzzināt, piemēram, to, kādā krāsā Sarkandaugavas upes krasti bijuši pagājušā gadsimta sākumā, par 15 miljoniem veļasmašīnu, kas tapušas apkaimē Padomju gados, kā arī par daudzveidīgās pilsētvides veidošanos Sarkandaugavā.

Mākslas akcijā “Atdzimšana” simboliskā vietā – iepretim bijušajam kultūras namam “Draudzība”- ikviens varēja iesist zārka naglu, lai “apglabātu” negatīvo apkaimē. Āmuru rokā ņēma gan vecāki cilvēki, gan skolnieki. Uz daudzām lapiņām atklājās vēlme atbrīvot apkaimi no alkoholisma, narkotiku tirdzniecības, huligānisma un bezpajumtniekiem, smaku piesārņojuma un kravas transporta plūsmas. Daudzi “apglabāja” savus netikumus – paviršo attieksmi, slinkumu, motivācijas trūkumu, negatīvismu un kaitīgos ieradumus. Pārrunājot iedzīvotāju vēlmes, noskaidrojās, ka daudziem nav zināms, kādam mērķim atjauno bijušo k/n “Draudzība”. Iedzīvotāji cer, ka ēkā no jauna darbosies kultūras iestāde, kaut gan tajā tiks atvērts lielveikals.

Savukārt pie sarkandaugavieša dzejnieka Aivara Neibarta mājas pulcējās dzejas cienītāji un tie, kas pazina dzejnieku viņa dzīves laikā. Pie siltas tējas galda sapulcējušos uzrunāja Aivars Eipurs un Amanda Aizpuriete, lasot gan savu dzeju, gan drauga Ņurbuļa jeb Aivara Neibarta rakstīto, kā arī atceroties kopīgos notikumus, kas raksturo dzejnieka personību. Mākslinieces Ievas Šulcas veidotais video materiāls par dzejnieku noteikti turpinās arī citviet stāstīt par Ņurbuļa personību. “Ļoti priecājos, ka arvien vairāk cilvēkiem ir iespēja uzzināt par Neibarta dzeju un ar prieku atbalstīšu citus līdzīgus pasākumus Sarkandaugavā”, sacīja dzejnieka dzīvesbiedre Sarmīte Neibarte.

Biedrības informatīvajā teltī apkaimes iedzīvotāji tika aicināti parakstīt Sarkandaugavas iedzīvotāju manifestu, akcentējot trīs būtiskas lietas apkaimes attīstībā: 1) tīru un drošu vidi, dzīvi bez smakām, 2) smagā transporta plūsmas novirzīšanu no apkaimes un 3) saturīgas brīvā laika pavadīšanas iespēju radīšanu apkaimē. Kopumā manifestu parakstīja 370 apkaimes iemītnieku, radot pozitīvus priekšnoteikumus biedrības mērķu sasniegšanai.

Apkaimes iedzīvotāji varēja iepazīt ainavu arhitektes Ilzes Rukšānes maģistra darba projektu – Sarkandaugavas Dzīvā ūdens parka izveidi vecupes krastos. Iedzīvotāji izteica atbalstu projekta tapšanai, norādot, ka to vajadzētu iekļaut Rīgas Domes attīstības plānos. Tāpat pie biedrības telts varēja apskatīt iecerēto Alekša skvēra labiekārtojuma projektu, kā arī A/S Aldaris projektu vecās alus darītavas atjaunošanai un alus muzeja izveidei. Uzņēmums ieņem sociāli atbildīgu lomu Sarkandaugavas attīstībā, un bija arī “Baltās nakts” notikumu atbalstītājs.

Sarkandaugavas iemītnieki pozitīvi vērtē šo kultūras iniciatīvu. un ir izteikši gatavību iesaistīties aktīvas kultūras dzīves radīšanā apkaimē.

http://www.youtube.com/watch?v=6mTtStqlFdI

PRESES RELĪZE

Personāla atlase